Competitie

Een groot deel van onze jeugd doet mee met de tenniscompetitie op hun eigen niveau. Een hartstikke goede manier om beter te worden in het spel en je tennismaatjes op de club beter te leren kennen.
De trainer en de jeugdcommissie samen bepalen welke ‘kleur’ competitie het best bij je past en in welk team je terecht komt.

De KNLTB organiseert voor alle leeftijdscategorieën passende competitievormen. De allerjongste jeugd begint heel speels en hoe ouder je wordt, hoe serieuzer het spel. Maar steeds geldt: tennisplezier staat voorop.

Voor de jeugd heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is helemaal afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel op een leuke manier spelen. Vier kleuren brengen de vooruitgang van een kind in kaart: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De kinderen die spelen in Rood, Oranje en Groen kunnen meedoen aan de Kia Tenniskids competitie.

Ben je in de leeftijd 11 tot en met 17 jaar? Dan kun je meedoen aan de KNLTB Junioren competitie!

Bijna alle competitiewedstrijden op onze club worden op zondag gespeeld. De jongste jeugd (rood en oranje) spelen meestal van 9.00 – 11.00 uur, groen en oranje beginnen meestal om 10.00 uur en zijn rond 12 uur (groen) of 14.00 uur (geel) klaar. Het leuke van de competitie is ook dat je bij andere verengingen op bezoek gaat.  De speeldata voor de World Tour kun je altijd vinden op de website van de KNLTB onder Tenniskids

Hieronder staat een korte uitleg over de diverse kleuren:

Afbeelding bij kleuren

Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase van Tenniskids maken kinderen, in de leeftijd van 4 tot 6 jaar oud, kennis met de basis van tenniss en. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden, waarbij plezier centraal staat. De oefeningen, zoals tik- en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd. Op dit moment wordt er bij ons (nog) niet met ‘blauw’ gespeeld. Er is geen competitie vorm voor blauw.

Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen van 6 t/m 9 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de World Tour Rood.

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie World Tour Oranje.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om op een hele baan te spelen. Er wordt dan ook op een ‘hele baan’ getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie.

Geel

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB jeugdcompetitie in het voor- en najaar.

Voor meer informatie over de competitie voor Rood, Oranje en Groen kun je kijken op de website van de KNLTB bij Tenniskids via deze link.